Inför Resan

Försäkringar på utlandsresan

En vanlig hemförsäkring ger ett bra grundskydd upp till 45 dagar. Kolla vad som ingår i hemförsäkringen innan du åker och ta med servicekortet. Tänker du dyka, klättra i berg eller göra  något annat som försäkringsbolagen tycker är riskfyllt behöver du komplettera försäkringen. Det är verkligen viktigt att ha en bra reseförsäkring. Intensivvård i USA kan kosta 40 000 kr/dag och ambulansflyg hem från Thailand kan kosta 1 miljon kr enligt Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Ska du resa inom EU har du rätt till nödvändig sjukvård på samma villkor som landets invånare men du måste ha ett europeiskt sjukförsäkringskort. Det beställer du hos Försäkringkassan.

Bokar du  resa och boende i ett paket  får du ersättning om flygbolaget skulle gå i konkurs. Bokar du enbart flygbiljett är en konkursförsäkring en bra investering. Den kostar från en femtiolapp per person och resa.

Försäkringar när du ska hyra bil utomlands
Att hyra bil utomlands är enkelt men försäkringarna är snåriga och dyra. Och händer det något med bilen kan det bli ännu dyrare om man inte har rätt försäkring.  Motormännen reder ut alla begrepp i en mycket bra sammanställning. Läs den, skriv ut den och ta med den på resan.

Försäkringar när du ska hyra ut din bostad
I år är det extra förmånligt att hyra ut villan eller fritidshuset eftersom du inte behöver betala skatt på hyresinkomster förrän de överstiger 50 000 kr. När du ska hyra ut sommarstugan i andra hand behöver du två olika försäkringar, som du förmodligen redan har. En fritidshusförsäkring ersätter eventuella skador på huset och tomten och din vanliga hemförsäkring ersätter skadade eller stulna inventarier.

Länktips:
Försäkringskassan: Om du blir sjuk  utomlands
UD:s råd inför utlandsresan : Resklar
Konsumenternas Försäkringsbyrå: Lathund för en tryggare semester, Hyra ut i andra hand,Jämföra hemförsäkring
Jämföra reseskydd i hemförsäkring
Motormännen: Hyra bil utomlands
UD:s råd inför utlandsresan : Resklar
Skatteverket: Regler vid uthyrning av privatbostad